MITT turTIPS #1

 

Ikke gå eller push ungene for langt. Jeg har på flere av turene planlagt at vi skal nå et mål, men har endt opp med å finne en plass å stoppe før vi kom dit. Viktigste er å huske på hvorfor man er der, og for hvem. Er det gøy vil de dra igjen.

I forlengelse av dette tipset kommer - øvelse gjør mester. Jeg avbrøt første tur pga grining, veps og laber stemning :) Men etterhvert som antall turer øker finner man formen som funker for seg og sine unger og med det senkes terskelen for nye eventyr.

 
 

Mine rutiner med barn på tur?

 

Planlegging: Jeg planlegger så godt jeg kan slik at man bruker minst mulig tid på å leting og stressing når alle er sultne og trøtte (Derfor dette konseptet - jobben blir mye mindre for deg)

Gode varme klær: Jeg har som regel alltid med fullt skift til gutta og ekstra varme klær.. Er ungene varme, mette og tørre er livet som regel strålende, uansett vær. Med skift kan man også la dem leke og kose seg ved bekken.

Faste plasser på ting i sekken: Jeg har med mye forskjellig og det det siste man vil er å dra ut alt av sekken for å finne ting. Jeg legger derfor alt på sin faste plass er det lett å finne når en trenger det og mindre ting som blir vått hvis det regner. 

Soving: Jeg planlegger alltid soving til minsten så godt det lar seg gjøre. Det betyr jeg velger turer som passer mønsteret hans. På de første turene hadde han to lurer, da reiste jeg etter den første for at han ikke skulle sovne i bilen. Nå som han sover én, sover han i vognen eller så drar vi før eller etter han har sovet. Jeg har gått med minsten i bæresele på magen, rett frem i våken tilstand og innover ved sovetid. Dette gjør at jeg kan ha stor sekk med plass til alt når jeg er alene på tur med guttene. 

 

Minsten på magen i bæresele. Ut i våken tilstand og inn mot meg når han skal sove. Dette gjør at jeg kan ta med stor sekk.

 

Sessong: Som en kan se fra turene er vår, sommer og tidlig høst uten vogn mens senhøst og vinter med. Utover høsten da været ble kaldere maktet jeg ikke å holde hender og føtter varme nok på minsten når han henger i selen. Jeg gikk derfor over til kortere gåturer med vogn som han kunne sove i. Det ble mindre spennende veier og stier på grunn av vognen og jeg la heller til bål og flere timer kos og lek ved rasteplassen.

 

God mat: Jeg har alltid med noe godt som gjør det litt ekstra kjekt å dra på tur. Litt kjeks, kakao, pannekaker elller pølser. Trenger ikke være så mye men noe som gjør at det å dra på tur er ekstra stas.

Oppskriften på mine pannekaker som jeg har med på termos(lettere å vaske og gjennbruke) er: 3 egg, 2dl hvetemel (1dl fint, 1dl grovt finmalt), 3dl melk eller vann. Jeg smelter også alltid en spiseskje smør og har i røren før jeg drar så slipper jeg å tenke på det i stekepannen på tur. Et lite tips er å ta med en pose med fruktsmoothie som kan brukes som syltetøy. Lett å klemme ut og veier mindre.

 
 

Motivasjon på tur

 

Jeg har fått flere spørsmål om hvordan jeg greier å motivere barna til å dra på tur men også kose seg mens vi er på tur. Jeg tror noe av det viktigste er at turene ikke blir for lange og at man legger inn tid til leking når man kommer frem. Det er alltid mye å utforske. Begynner stemningen å dale mens man går bruker jeg flere ting som funker bra :) Leke at man er motorsykkel eller monstertruck som kjører i terreng, finne neste merke på stien, bensinstasjoner med sjokolade osv. 

 
 

Min utstyrsliste

 
 
Titangrytene fra EverNew veier ingen ting, tåler alt og lokkene fungerer som tallerken. Til motsetning fra aluminium så kan titan og stålpanner settes rett i glør eller på bål utenfare for å smelte. 
 
 
Gapahuk - slår den alltid opp uansett vær nesten. Har på overraskende mange av turene opplevd at det har begynt å dryppe etter jeg har satt den opp.
 
 
reconpack.jpg
Sekk - Jeg bærer med meg mye så Recon pack på 125 liter er super. Med den får jeg alt til meg og gutta pluss véd i sekken. 
   
   
  Sovepose - Jeg har Alltid med sovepose nederst i sekken. Plumper en unge eller skulle noe skje er det fint å kunne holde varmen. Har brukt den en gang i høst da eldstemann falt uti vannet og flere ganger hatt minsten oppi for å holde varmen.
   
   
  garmin-gps-map-64st.jpg
  GPS - jeg hadde ikke gps på de første turene. Er ikke 100% nødvendig men jeg synes det er kjempegreit og gjør at vi går masse stier og veier vi ellers ikke ville tatt. Jeg er overrasket over hvor få meter man skal gå på de fleste turene før dekningen på mobilen er borte. Med tanke på motivasjon og ungene er det også fint å kunne vite hvor langt det er igjen til målet eller til bilen.
   
   
  Turkjøkken - Da mitt 20 år gamle stormkjøkken med gass var modent for utskiftning i høst valgte jeg MSR sin multifuel brenner. Muligheten for å kunne bruke gass når været er varmt nok og bensin eller parafin på senhøst og vinter er super. Testkjørte den hjemme før tur med guttene :)
   
   
  Ved: Jeg har som regel med egen ved i sekken hvis jeg skal på båltur med ungene. Grunnen til det er at det ofte er vanskelig å finne tørr nok ved til at det ikke blir fryktelig mye røyk. Jeg har som regel med to bæreposer ved. Det varer mellom 2 til 3 timer. 
   
   
  classic-klean-kanteen.jpg
  Vann: Jeg har alltid med mye vann, minst 1.5 liter + en drikkeflaske til hver. Særlig om sommeren går det ekstra mye. Jeg er ikke vant til å ta med med vann på tur da det ikke er langt mellom bekken på vestlandet. Men i marka med unger har jeg erfart at det er gull å ha med masse vann i sekken. 
   
   
  Vogn: Vi skaffet oss Chariot (nå Thule) sin CX1 da førstemann ble født. Dyr vogn men helt fantastisk! Fungerer supert som vogn på tur i marka og til hytta, som sykkelvogn, løpevogn, trillevogn og pulk. Det er helt absurd hvor jeg har greid å dra denne vognen igjennom skogen :)